Sardinia este una dintre cele mai mari insule din largul Mării Mediterane. Considerată un loc în care turismul se îmbină cu vechi poveşti despre mafie, puţini ştiu însă că acesta este locul de naştere al unei civilizaţii europene: civilizaţia nuraghea.

În 1974, plugul unui fermier din regiunea Sinisi, Sardinia, a fost blocat de o bucată mare de piatră. Incapabil să-şi continue activitatea, omul a coborât din tractor şi a început să cerceteze piatra care îi bloca plugul. Deşi iniţial a crezut că e vorba de o piatră, fermierul avea să scoată din pământ un cap gigant. Capul avea doi ochi sculptaţi, cu un design unic, nemaiîntâlnit până atunci.  Această descoperire avea să marcheze începutul unei poveşti ce durează până astăzi, misterul gigantului din Mont’e Prama.

După primele săpături arheologice au fost descoperite un număr mare de  morminte, în interiorul cărora se aflau foarte multe părţi de statui. Datarea iniţială nu a fost exactă, din acest motiv s-a considerat  că mormintele  aparţineau unei familii nobiliare din secolul al IX-lea î.Hr. Nimeni nu reuşise până la acel moment să scoată la iveală un grup statuar mai vechi decât cele care proveaneau din Grecia antică.

Statuile au început să fie studiate, în ciuda metodelor limitate şi a fondurilor deficitare din acea perioadă. Acest lucru a scos la lumină existenţa unor statui ce înfăţişează boxeri, arcaşi şi luptători, alături de mici nuraghe (construcţii preistorice din zona Sardiniei) şi a unor blocuri de piatră care reprenzentau diferiţi zei, sub formă de con sau de patrulater.

mai mult la  /www.descopera.ro/

Lasă un răspuns