Ingredientele longevității locuitorii Sardiniei sunt un stil de viață și o dietă sănătoasă, atașamentul față de identitate, tradiții, faţă de familie și comunitate și nu în ultimul rând, credința. Marcella Cadoni, care și-a sărbătorit centenarul în decembrie 2021, şi care locuieşte într-un sat din sudul insulei, știe bine acest lucru.

În fiecare duminică se duce la liturghie, însoțită de nepoți pentru că mersul a devenit obositor, seara recită rozariul și citește ziarul „Trimisul Sfântului Antonie” la care este abonată de aproape 58 de ani, și publicaţia Eco di Bonaria, Sanctuarul lunar dedicat Madonei (patrona Sardiniei), căreia îi este foarte devotată, scrie avvenire.it.

Cum putem ajunge la această vârstă fiind activi şi păstrându-ne spiritul ludic? „Dumnezeu e cel care mi-a permis asta”, ne asigură ea. O viață petrecută la câmp, încă de când, copilă fiind, mergea la pășunat boii pe pământurile familiei, în satul San Simone, la vreo 10 kilometri distanță: unde rămânea toată săptămâna, fără curent sau apă potabilă, pentru a se întoarce apoi în sat în weekend.

 

/evz.ro/sardinia

Lasă un răspuns